tiistai 9. heinäkuuta 2013

Saunassa
Rakastan saunomista ja saunoja!  Paras sauna ikinä on ollut nyt jo edesmennen mummoni ulkosauna. Saunan kotoisa ulkonäkö, saunavastan tuoksu ja sunlight-saippua. Mummolan saunan idyllinen pukuhuone, vanhoinen ikkunoineen ja hakoineen. Puiset ritiliköt saunan ja pukuhuoneen lattialla. Vesipata, josta aina varoiteltiin että siinä on sitten tulikuumaa vettä, varovasti, varovasti! Froteiset pyyhkeet, joissa mummoni virkkaamat reunukset..
Näin kesänaikaan ulkosaunat ovatkin ihan omassa arvossaan ja kesäreissujen yksi kohokohta on päästä oman mökkisaunan lisäksi vierailemaan muihin saunoihin. Ulkosaunan lämmitys, puiden ja mahdollisesti veden kanto. Vastanteko, joka täytyy tunnustaa, ei suju vieläkään niin näppärästi kuin isovanhemmiltani sujui. Nämä on jo itsessään osa saunomisen lumoa! Puhumattakaan saunomisesta hyvässä seurassa, ajan kanssa ja rauhassa, jalkakylpyineen..sun muine hemmotteluineen!

Tässäpä vielä joitain kesäisiä saunavinkkejä:


1. Helppo jalkakylpy
Laita ämpäriin kuumaa vettä ja reilusti koivunlehtiä, lisää veteen merisuolaa.
Kaada seos vatiin ja
liottele jalkoja virkistävässä kylvyssä.

2. Omatekoiset löylytuoksut
Hauduta kuumassa vedessä esim. kuusen; katajan tai männynoksia. Siivilöi ja käytä löylyvetenä. Myös haudutetut vadelmalehdet ja mustaherukanlehdet tuo ihanaa tuoksua saunaan! Itse laitan "löylytuoksun" vanhoihin pulloihin tuomaan tunnelmaa saunaan, josta sitten lorautan kiukalle. Mutta voi toki laittaa suoraan saunakiuluunkin.

3. OPETTELE tekemään saunavasta (tai vihta..) miten kukakin sen nimetköön..Ja säilö kesä ja pakasta koivuvastoja talvenvaralle:)

4. Saunajuoma
Keitä itse kesän mansikoista ja raparpereista mehua, tarjoa viileänä! Voit myös laittaa kuplivaa sekaan. Niin hyvää!


Mukavia saunahetkiä,

-milla-


PS. TERVETULOA joukkoon uudet lukijat<3

3 kommenttia: