perjantai 15. maaliskuuta 2013

Superruoka

Mitä mieltä olette superfoodeista? Nimitys on aika trendikäs, mutta kyllähän raaka-aineet ovat olleet käytössä jo läpiaikojen.  Niin, no tavallaan kai se sitten on trendikin, jos ne on uudelleen löydetty ja meille nykyihmisille hienolla termillä saatu ylipuhuttua;) Jokatapauksessa, itseäni aihe on alkanut kovinkin kiinnostamaan. Olen jo pitkän aikaa suosinut aamu-ja välipalana erilaisia smoothieta, joissa lähinnä käytän ihan supisuomalaisia "super" marjoja, hedelmiä, maustamatonta jogurttia, mehuja..mitä milloinkin. Loistava välipala myös lapsille ja huomaamatta saa lapsetkin päivän vitamiiniannoksensa..:)

Kävin taannoin raakasuklaakurssin ja siellä sain lisäinspiraatiota vielä aiheeseen. Sen lisäksi, että tutustuin raakasuklaan tekoon (nam!) tutustuin myös moniin nyt maailmalla mainetta niittäviin raaka-aineisiin..Maca, Lucuma, Gojimarjat, Kaakaopavut.  Osa oli kyllä aika..hmmm..pahoja;) Mutta varmasti kun alkaisi säännöllisesti käyttämään makuun tottuisi.
Kyllähän se vain niin on, että pelottavan paljon lisäaineita tulee syötyä ihan kuin ohimennen, E-koodeja vilisee siellä ja täällä. Jotenkin tuntuu, ettei edes uskalla alkaa lukemaankaan kaikkia tuoteselosteita. Hyvä esimerkki on kohta kaksivuotiaalla pojallamme, joka taannoin sai allergisen reaktion suomalaisesta tomaatista! (aiemmin syönyt tomaattia eikä oireita koskaan ollut tullut) Tein salaattia ja poika ehti puraista palasen pesemättömästä tomaatista..ja kas pian alkoi tulla iho-oireet, jotka yötä myöten pahenivat ja aamulla koko pienimies oli aika karun näköinen turvonneine kasvoineen ja isoinen ihottumaläikkineen. Kyllä säikäytti!
En nyt kuitenkaan retostele, että meidän perheessä syötäisiin aina terveellisesti tai ruoka olisi aina itsetehtyä alusta loppuun..ehei, kyllä eineksiäkin käytetään ja mäkissä käydään ja pitsoista tykätään ja karkkipäivää vietetään. Mutta edes vähän voi yrittää muuttaa tottumuksiaan ja  suosia edes näitä meidän omia suomalaisia superruokia, marjoja ja luomutuotteita.

Myös leipomiseen olen löytänyt uuden suosikin. Spelttijauhot. Vatsaongelmaisena olen todennut, että spelttijauhoihin tehdystä sämpylöistä, leivistä vatsani tykkää!

Tässäpä vielä ohje spelttisämpylöihin, joista on tullut meidän perheen suosikkeja! Olen tutustunut ja tykästynyt näihin Birkkalan tilan spelttijauhoihin ja ohjekin on siis heidän. Käykää lukemassa heidän sivuiltaan lisää speltin hyvää tekevästä vaikutuksesta www.birkkala.com ja reseptejäkin sieltä löytyy mukavasti!

Birkkalan auringoiset sämpylät:

½ l kylmää vettä                                                                                        
25 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
1½ tl suolaa
1 dl Birkkalan Isoja Spelttihiutaleita
n. 12 dl Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä       
1 rkl öljyä


Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon.
Sekoita kylmään veteen suola Isot spelttihiutaleet, auringonkukansiemenet ja alusta taikinan joukkoon jauhot ja öljy. Anna taikinan kohota n. 2 tuntia.
Tee taikinasta sämpylöitä. Kohota sämpylöitä n. 30 min.
Paista  200 asteessa noin 20 minuuttia. Jäähdytä ilman liinaa niin saat rapean kuoren.
.

Tuota ohjetta olen muunnellut mm. laittamalla taikinan sekaan murskattuja pähkinöitä, pellavansiemeniä, kaurahiutaleita spelttihiutaleiden tilalle ym..ja niinkuin näissä sämpylöissä mitä nyt tein on päällä kaurahiutaleita myös. Itse teen taikinasta aika löysää ja kuten näissä sämpylöissä, nostelin vaan kauhalla taikinasta palleron pellille..niistä ei tule kauniin pyöreitä, mutta mielestäni muutoin vielä rapsakampia.  Makuasia ja kokeilemalla oppii:) Jos teillä kokemuksia, reseptejä tai muuta superruokaan tai spelttijauhoihin, niin kertokaahan! Olisin kiinnostunut kuulemaan kokemuksia!

 
 

                               Lopuksi vielä; kiva on ollut saada uusia lukijoita, tervetuloa!


Ps. Mitä tapahtui keväälle? Okei, aurinko kyllä paistaa..mutta pakkasta -16. Ja luntakin on viime päivinä tullut ihan riittämiin..

                                                                          -milla-

12 kommenttia:

  1. Oon kans innostunut viime aikoina noista superfoodeista tai ainakin chia-siemenistä. Niissä on kaikkee terveellistä; antioksidantteja, proteiinia, kaliumia, omega 3 ja 6, rautaa, kalsiumia... Aika ällön näköistä se on kun ne ensin turvotetaan veteen, muuttuu ihan sammakonkudun näköiseksi. Mutta onneksi ei maistu miltään. Sekoitan rahkan joukkoon aamulla pari ruokalusikallista, se on päivän annos. Suosittelen!!! Saa luontaistuotekaupoista ja tytär löysi ihan Cittaristakin niitä. Toinen tyttö teki itse suklaata kaakaomassasta, tuli tosi hyvää. Ei sitä nyt montaa palaa syö kun on niin makeeta, mutta ihan hyvä kun ei tuu syötyä paljoa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita Chia-siemeniä täytyy kyllä itsekin testailla! Kiitos vinkistä. Joo, kyllä raakasuklaa on sen verran "tuhtia" tavaraa, että pari palaa riittää:)

      Poista
  2. Herkullisen näköisiä :)

    Täällä kans koitettu vaihtaa enemmän luomuun, hyviin rasvoihin ja vähemmän e-koodeja sisältäviin tuotteisiin... Kunpa joku vielä kirjottais sen kauppalapun valmiiksi ettei siellä aina tarviis arpoa, mikä nyt varmasti olis parasta :)

    Raakasuklaaohjetta blogiin,kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienilläkin muutoksilla voi mielestäni tehdä jo paljon! Ja useinhan siinä käy niin, että kun vähän uudelle ovea raottaa..niin hups. Kohta on uppoutunut täysillä siihen maailmaan. Niimpä..kyllä sitä harvemmin kaupassa enää tulee kovin kauan ainakaan lueskeltua ja mietittyä vaihtoehtoja, etukäteen ne pitäis jaksaa selvitellä. Kiitti toiveesta, minä laitan raakasuklaaohjetta tänne:)

      Poista
  3. Minulle tuo superruoka on kyllä ihan uusi käsite.. Tekisi kyllä hyvää meidänkin perheelle, että syötäisiin enemmän marjoja ym. Jotenkin aina tuntuu niin hankalalta keksiä, mitä tehtäisiin ruoaksi ja monesti sitten tehdään niitä samoja. Olen joskus miettinyt, että pitäisi kokeilla laatia vähän suuntaa antava ruokalista viikoksi.;)
    Itse leivottu leipä, nam! :P Kelpaisi kyllä minullekin! ;)

    Iloa alkaneelle viikollesi! :)

    P.S Blogissani on Sinulle tunnustus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensinnäkin, kiitos paljon tunnustuksesta! Viikon ruokalista, kannatan! Meillä oli jossain vaiheessa 6 viikon ruokalista, jonka olin etukäteen suunnitellut. Täytyisi kaivaa se taas käyttöön. Se helpottaa niin paljon kun on tiedossa mitä tänään syödään ja mitä siis kaupasta ostetaan. Kivaa viikonjatkoa sinulle<3

      Poista
  4. Kyllä tuo superfood on ihan kova juttu :) ja varmasti terveellisiä vaihtoehtoja, tuota raakasuklaata olen katsellut ja mustikat ja tyrni on tietysti omassa pakkasessa, monta superfoodia on silti vielä kokeilemattakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustikat on meillä kovinkin käytössä, tyrniin pitäisi tutustua..sehän on kanssa niin vitamiinipitoinen. Kyllä suomessa löytyy onneksi omasta takaa hyviä "superfoodeja" kun niitä edes jaksaa/muistaa suosia! Kivaa viikonjatkoa, Sarppu!

      Poista
    2. Meillä on tyrniä pakkasessa vielä n.15 kg. 2 pensaasta tuli n. 20 kg arjoja. Osan pakastin kokonaisina ja osan puristin mehuksi lihamyllyllä ja laitoin mehun jääpalapusseihin ja sen mössön ( siemenet ja kuoret ) jääpalarasioihin. 1 kuutio lasilliseen vettä niin pitäisi riittää päivän C vitamiiniannokseen. Sitä mössöä laitan lautaselle ja kuumaa puuroa päälle niin sulaa. Ni vitamiinit säilyy :D
      Terveisin Pirjo

      Poista
    3. No teillähän on hyvä tilanne tyrnien kanssa! Ja loistava vinkki tuo kertomasi! Täytyy kyllä tuohon tyrnimarjaan tehdä itsekin tuttavuutta. Itseasiassa eilen bongasin meidän lähialueelta tilan, mistä tyrniä saisi. Kiitos, vierailusta Pirjo!

      Poista
  5. Miten nuo leivonnaiset sopii karppaajalle,kun vältän kaikkia jauhoja, sokeria ja muita ryynejä,terveisin Pirjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaahas..nyt täytyy sanoa etten osaakaan tuohon kysymykseen vastata. Mutta senhän saa selville! Joten selvitellään..:)

      Poista