lauantai 23. maaliskuuta 2013

Pääsiäismunien maalaustalkoot

Meillä on tänään höyhenet pöllynneet ja muutama munakin räsähtänyt, etten sanoisi vauhdikkaassa, munien maalaus vimmassa iloisesti rikki. Innostuttiin tosiaan kokeilemaan erilaisia tekniikoita pääsiäismunien maalaamiseen. Tapoja ja tekniikoita on kyllä maailma pullollaan ja ihan oma taiteenlajinsa on munien maalaminenkin! Me pysytellään kuitenkin ihan tällaisissa suhteellisen helposti lasten kanssa toteutettavissa tekniikoissa. Ja niissä materiaaleissa mitä sattui kotoa löytymään. Nämä oli kivoja, erilaisia ja helppoja tehdä! Ja oli mukava seurata lasten riemua ja aidosti innostunutta otetta puuhaan!

Sitten itse asiaan! Tässä siis meidän testauksia.

Ja näistä ohjeista osan bongasin taannoin kirjasta: "Martha Stewartin -Käsin tehdyt koristeet", osa ohjeista netistä/itse sovellettu.


Elintarvikeväreillä värjääminen

Näitä tarvitset: Tyhjiä munia, elintarvikeväriä, kuumuutta kestävän mukin, kulhon tms., kuumaa vettä. (grillipihdit, reikäkauhan)

 Suojaa työskentelytaso sanomalehdillä tms., meillä ainakin sotkua tuli suojauksestakin huolimatta...:) Ota kuumuutta kestävä muki, kulho tms. johon muna mahtuu uppoamaan. Sekoita 1 tl etikkaa, n. 20 tippaa elintarvikeväriä, 2,5dl kuumaa vettä. Mitä enemmän laitat väriä, sitä syvempi väristä tulee. Vaaleita sävyjä sai upottamalla munan väriseokseen 1-3 minuutiksi. Ja syvempiä värejä pidentämällä aikaa. Huomattiin, että munaa  piti liikutella väriseoksessa tasaisin väliajoin, siten väristä tuli tasainen. Ja meillä oli kahdenlaisia erimerkkisiä elintarvikevärien loppuja, toisilla tuli voimakkaampi värjäystulos vähemmällä määrällä väriä..joten kokeilemalla tietää.  Reikäkauha ja grillipihdit oli hyvä apuväline!




Tehtiin myös tällainen (tosi hieno;) )  naulakehikko, jossa munat pysyivät pystyssä kuivumisen ajan. Ihan vain puupalalle piirsin ristikon ja viivojen yhtymäkohtiin nauloja.




Kun tuo perusvärjääminen oli tehty, munat kuivumaan naulakehikolle. Noin 10minsaa ja munat on kuivuneet.

Marmoroidut munat

Näitä tarvitset: Tyhjiksi puhallettuja munia, etikkaa, elintarvikevärejä, paksua oliviiöljyä, lusikan, haarukan, talouspaperia.

Värjää munat edellä olevan ohjeen mukaan ja anna kuivua. Tee leveään ja matalaan kulhoon toinen väriliuos, joka on tummempi tai vaikka erivärinen kuin pohjaväri. Sekoita ruokalusikallinen etikkaa, 2,5 dl vettä ja n.20-30 tippaa elintarvikeväriä. Lisää ruokalusikallinen paksua oliiviöljyä. Pyöritä haarukkaa seoksessa niin, että syntyy koukeroita ja öljy hajoaa, vähän kuin kuplisi. Pyöräytä muna nopeasti seoksessa ja nosta varovasti pois. Taputtele varoen talouspaperilla ja laita kuivumaan.





Pitsikananmunat

Näitä tarvitset: raakoja munia, pitsinauhaa/narua/lankaa, 2-3 sipulin uloimmat kuoret, kattila.

Kiedo pitsinauhaa raa'an munan ympärille, napakasti. Voit tehdä kuvioita myös narulla, langalla tai kuminauhalla. Nosta munat kattilaan, niin että ne juuri ja juuri peittyvät veteen. Lisää veteen keltasipulin uloimpia kuoria. Keitä munat makusi mukaan 4-10min. Jäähdytä kylmällä vedellä ja poista pitsinauha. Itse lisäsin kolmen sipulinkuoret..kokeilin myös kahdella, mutta ei tullut mielestäni tarpeeksi väriä. Makuasia jälleen. Itselläni oli aika paksua pitsinauhaa, ohuempi olisi varmasti jättänyt kuvion vielä kauniimmin. Mutta kauniita munia, helposti! Vaikka pääsiäispöytään!

Punasipulilla saa myös kivasti värjättyä kananmunia, samoin kahvilla. Muita luonnon "värejä" en ole testannut, mutta marjatkin varmasti toimivat..?






Decoupage-munat serveteistä                               


Näitä tarvitset: tyhjiä munia, pienikuvioisia servettejä, decoupage-lakkaa, pienet sakset (kynsisakset toimi hyvin), vesivärisivellin tms., viilipurkki tms. johon on helppo lorauttaa lakkaa.

Leikkaa servetistä pieniä kuvia/kuvioita. Poista leikatun kuvion alimmat kerrokset, niin että vain hentonen "kuvakerros" jää jäljelle. Laita munan pinnalle leikatun kuvion muotoinen alue lakkaa ja asettele kuva varovasti siihen paikoilleen. Varo ruttuja tai kuvan repeämistä..nim. kokemusta löytyy;) Sitten vielä kuvan päälle kerros lakkaa..ja kuivumaan!





Tarratekniikka:


Näitä tarvitset: Tyhjiä munia, pieniä tarroja, elintarvikevärejä/vesivärejä tms.

Liimaa tarroja munanpintaan. Katso ettei ilmakuplia jää ja tarra on tiiviisti kiinni. Herkästi kävi niin, että tarra vähän irtosi jostain kulmasta ja silloinhan väriä levisi sinne valkoiseksi tarkoitetulle osallekin. Kasta muna elintarvikeväriliuoksessa, pyörittele sen verran aikaa että olet tyytyväinen väriin. Myös vesiväreillä tämä onnistuu. Laita muna kuivumaan ja poista tarrat kuivumisen jälkeen.

 
 
 
 
 
 


Mosaiikkitekniikka:

Näitä tarvitset: tyhjiä munia, jo valmiiksi värjättyjä munia ja valkoisia munia. Liimaa. Lyijykynä. Pinsetit.

Suunnittele kuvia, jonka haluat tehdä. Piirrä ääriviivat munan pintaan. Riko värjätty muna pieniksi palasiksi ja ala liimata kuvion mukaisesti. Vaatii hieman kärsivällisyyttä!;)


                                                           Muita testailtuja vinkkejä:


                                 


  • Muniin on helppo piirtää/kirjoittaa tusseilla, poikamme keksikin tuon "virvon, varvon" suloisesti raapustaa
  • Munat voi koristella tarroilla, paljeteilla tms. vain mielikuvitus kait rajana! 
  • Käyttämällä pientä sabluunaa maalaamisen apuvälineenä..tai leimasinta.
  • Myös höyhenillä ja satiininauhoilla saa kivoja koristelua.
  • Perinteiset vesivärit!

Itseäni kiinnostaisi kovasti kokeilla mehiläisvahan käyttämistä, mutta tähän inspiraation puuskaan en sitä käsiini saanut. Noh, jääpähän tälle "munataiteilijalle" vielä opiskeltavaa muillekin vuosille;)


Huomenna tärkeä virpomispäivä! Ihanaa kuinka meidänkin eppuluokkalainen on ollut virpomisesta innoissaan ja oksia tehtiin koko perheellä iso kasa.

Nyt saunaan ja sohvalle, lasi viiniä ja leffa. Mukavaa iltaa! >3

-milla-




























18 kommenttia:

  1. Kivoja tuli munista!:)

    Rentouttavaa iltaa! :)

    VastaaPoista
  2. Tosi kauniita nuo teidän munat, olisi kivaa koristella niitä itse lasten kanssa, mutta ehkä se jää nyt ensi vuoteen kun lapsetkin ovat sitten jo vähän isompia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Meilläkin tosiaan sotkua tuli ihan yllin kyllin tässä puuhassa;) Onneksi mies oli kotona, niin saatiin isomman pojan kanssa rauhallistakin työskentelyaikaa..kohta 2vee pikkumies oli kyllä innoissaan apupoikana, mutta kyllä lievän kaaoksen aiheuttajanakin;)

      Poista
    2. Meidän pienin täyttää kesäkuussa 2 v ja vanhempi sitten 3v .... kyllä se kaaos syntyy meillä kans jokatapauksessa, että ehkä sitä vois vaikka koittaa :) !

      Poista
  3. Huikeita munia...Ilosta palmusunnuntaita sinulle :)

    VastaaPoista
  4. Hei, tulin vastavierailulle! Sinulla onkin ihana blogi täällä;) Ja paljon hyviä pääsiäismunamaalausohjeita, todella hyviä!
    Kiitos kaunis tunnustuksesta;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tulit kylään.Tervetuloa lukijaksi! Ja ei muuta kuin testailemaan munien maalausta:)

      Poista
  5. Nyt iski munanvärjäyskuume! Sen verran hienoja juttuja nyt esittelit, että se on sitten sun vika, jos mulla jää kaikki muut hommat tekemättä :D.

    Mutta miten sen munan taas saikaan tyhjäksi? Pitikö siihen tehdä jotenkin reikä (miten?) molempiin päihin ja sit puhaltaa vai mitenseoli?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki vinkit helpoiksi havaittuja, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen;) Niin, kyllä sen munan saa puhallettua (huh, huh!) kun tökkäisee varovasti pienet reiät molempiin päihin, sitten vaan puhkumaan ja puhaltamaan..Ai, niin ja tein reiät metellisen grillitikun avulla + testasimpa kinkkumittarin terävää päätä, toimi!:)

      Poista
  6. Tässä oli kyllä monenmoista vinkkiä askarteluun, varmasti löytyy mieleinen tapa :)

    VastaaPoista
  7. Nättejä mm. noi pitsimunat!! Kiitos tunnustuksesta, pähkäilempä sitä pääsiäisen pyhinä.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Mielestäni niistä tosiaan tuli kauniita ja helppoja tehdä. Kun en ammattilainen ole tuon valokuvauksen suhteen, niin en saanut pitsikuviomunista sellaista kuvaa missä kuviot olisi päässet oikeuksiinsa.

      Poista
  8. Voikun kauniita munia!!
    Itse olen viime vuodet pysynyt noissa kaupan "ikimunissa". Meillä pienet lapset ei osaa oikein hillitä voimiaan ;)

    VastaaPoista
  9. Hei! Olettepa ahkerasti jaksaneet eri tekniikoita kokeilla! Kivan värikästä! Liityin samantien lukijaksikin.

    VastaaPoista